čtvrtek 2. srpna 2018

Ostružinové listí

Dnes už víme, že obojí – plody i listy ostružiníku jsou velmi účinné, tak nač se o jedno . Většina z nás je obléhá hlavně v době, kdy dozrávají jejich lahodné plody, tedy maliny a ostružiny – mimo jiné výborné do zavařenin nebo do . Ostružinové listí , samotné nebo ve směsích, slouží jako denní nebo. Potřebujeme: půl lžičky listů ostružiníku, půl lžičky listu maliníku, půl . Jsou to houbové výtrusy a samotná houba se objeví již na jaře, na listech tvoří červenofialové „zduřeniny. Napadené listy (nebo celé větvičky) je . Jejich plody jsou známé jako ostružiny a maliny, které jsou z botanického hlediska. Ostružiníky lze použít jako okrasné rostliny ozdobné listy , květy a plody.


Rosales) Černý zázrak: důvodů, proč si dát ostružiny! Nejzdravější jsou totiž listy a plody planě rostoucích rostlin. Už po mnohé generace se sušené listy používají jako prostředek proti průjmu, kdy je vhodné pít čaj z listů až do vymizení potíží.


Pokud listy fermentujeme,. To dokáže pomáhat především . Maliny a ostružiny dozrávají od července do září: záleží na tom, o jakou. Listy maliníku a ostružiníku lze použít ve formě čaje proti různým . Nohy měla rozdrásané ostružinovými šlahouny, promočené boty se začaly rozpadat, takže jí sotva. Aby zahnala pocit hladu, žvýkala mladé ostružinové listí.


Lipový květ, březové, malinové, ostružinové listí , zeměžluč, nahrazující při bolestech břicha pelyněk. Udělejte z nich dezert nebo ostružinové mojito. Lžíci usušeného listí ostružiny zalijte asi ¼ l vroucí vody.


Musím pověsit nad pec všechno koření, aby se usušilo,“ a přineslo jahodové a ostružinové listí , majoránku, třezalku a kdoví co ještě. Já jsem ti přece nosil to ostružinové listí. Déšť mu stékal po zježené světlé srsti.


Zatáhl jsem za provaz. Položil jsem Hieronymovi ruku na tlamu. Také natrhala jahodové a ostružinové listí a šípky, aby je usušila a později z nich mohla uvařit čaj. Poklidila v jeskyni a opět se dala do přípravy oběda. Plody ostružin jsou velmi chutné a zdravé, využít však můžeme také léčivé síly listů a květů.


Syrové i sušené listy se používají v lidovém léčitelství, zejména při . Plody i listí ostružin byly často používány při kouzlech, která měla přivolat bohatství i zdraví. Keltové opakovali při spáleninách zaříkadlo, kterým . Listí ostružin je dobře použitelné na uvaření odvaru‭ – ‬čaje. Odvar pomáhá při žaludečních potížích,‭ ‬při katarech střevního traktu a dalších . K léčebným účelům se využívají zejména mladé listy ostružin , které mají protiplísňové a dezinfekční účinky. Listy obsahují éterické oleje, třísloviny a organické kyseliny, které potlačují . Ostružiny se doporučuje jíst při revmatismu, vysokém krevním tlaku a ateroskleróze.


Nálev nebo odvar z ostružinových listů působí především . Pro vnitřní léčebné užití používáme list ostružiny samotný nebo jej mícháme. Z usušených listů se vaří silný léčivý. Do hrníčku dáme sušené ostružinové listí. Můžeme si jej dochutit třeba cukrem či medem, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky