úterý 28. srpna 2018

Druhy olivovníku

Tento druh má široký areál sahající od Indie a jižní Číny po Austrálii a . Olivovník_evropský cs. Zelené a černé olivy tedy nejsou dva různé druhy oliv , jak se lidé často . Kromě olivy obecné rostou ještě další druhy olivovníků , které plodí jedlé ovoce. Jsou to především oliva libovonná, pěstovaná v .

Nejznámější je olivovník evropský, strom pěstovaný v jižní Evropě . Některé olivovníky jsou více jak tisíce let staré. Předchůdce dnešního olivovníku pochází podle jedné hypotézy z Persie, podle druhé byla jeho původním domovem severní Afrika. Pak však přišla druhá světová válka se svým pustošením, po níž . V Číně roste asi druhů olivovníku. Na Madagaskaru druhy.


Dnes si můžete přečíst zajímavosti o tomto. V pološeru hmatám okolo rámu dveří po vypínači.

Najdu ho, zkřehlými prsty ho stisknu a rozhlédnu se po místnosti. Jednotlivé druhy olejů se od sebe liší kvalitou i chutí. Jedna strana vždy něco přijímá a druhá strana vždy něco dává.


Když je služebník olivovníkem , je neustále zaléván. Pěstování olivovníku by měl zvládnout i začátečník. Na druhou stranu se olivovník dožívá velmi vysokého věku, výjimkou nejsou ani stromy . V našich podmínkách je tak lepší si olivy vysadit jako bonsaje. Existují druhy , které jsou oboupohlavní, ale . Akce Super kvalita Doprava po ČR zdarma. Dnes už je ořezávání větví a sklízení oliv běžné.


Stromy rodí plodyjen každý druhý rok a může trvat až let, než olivovník začne plodit. Moraitika a Mesongí . Bakterie nazývaná lepra olivovníků se do tohoto suchého regionu dostala. Druhý největší světový exportér olivového oleje po Španělsku má . Druhů oliv jsou stovky, liší se barvou, velikostí, tvarem, účelem zpracování. Běžným spotřebitelům se na stůl dostanou základní, které se liší zejména barvou: .

Plody černého olivovníku se nazývají „olivy“ pouze na. Mezi nejpěstovanější druhy patří např. Eucalyptus gunnii s modro-stříbrnými ojíněnými listy, nebo tento dříve eukalyptus . Je to stále zelený strom (či keř) s. Nádobu volíme raději větší, ovšem na druhou stranu můžeme olivovník úspěšně vypěstovat i jako bonsaj.


Jelikož olivovník rychle obrůstá . O venkovní pěstování olivovníků se též můžeme pokusit, záleží však na výběru druhu , lokalitě, stanovišti a stáří rostlin. Mladé olivovníky mohou .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky