pátek 27. září 2019

Matematické kyvadlo

U matematického kyvadla se zkoumá pouze hmotný bod zavěšený na tenkém vlákně zanedbatelné hmotnosti, zanedbává se odpor vzduchu při pohybu kyvadla i . Nejjednodušším modelem kyvadla je matematické kyvadlo , u něhož provedeme jistá zanedbání a omezení: 1. Pohyb matematického kyvadla popisuje nelineární diferenciální rovnice. Vypracovávaný protokol vede žáky ke zpracování získaných informací za využití ICT technologií a vyvození závěrů, které se týkají matematického kyvadla. Předmět: Fyzika - Cena diváků ‎: ‎Vzdělávací ob­l. Tato HTML5-App zobrazuje závislost okamžité výchylky, rychlosti, tečného zrychlení, síly a energie během pohybu matematického .

Kyvadla jsou mechanické oscilátory, které jsou často zavěšeny v gravitačním poli a tento závěs umožňuje kývavý. Frekvence a perioda matematického kyvadla závisí pouze na jediném parametru - na délce závěsu. Složitější pohyby matematického kyvadla jsou rozebrány např. Nalezněte Hamiltonovu funkci a Hamiltonovy kanonické rovnice pro matematické kyvadlo. Určete dobu kmitu matematického kyvadla v závislosti na jeho délce pro různých délek.


Sestrojte graf závislosti doby . Matematickým kyvadlem rozumíme . Zanedbáváme odpor vzduchu při pohybu kyvadla i tření v závěsu a gravitační pole . Určete tíhové zrychlení z periody kmitu matematického kyvadla pro dvě různé délky závěsu.

Kyvadlom môže byť každé teleso otáčavé okolo vodorovnej osi, ktorá neprechádza jeho ťažiskom, napr. Na obrázku kmitá kulička zavěšená na provázku. Její pohyb je způsoben . Jaká je doba kyvu matematického kyvadla , je-li jeho délka zdvojnásobena?


Jak dlouhé musí být matematické kyvadlo , aby kmitalo s dobou kmitu s? Proto zavedeme jednoduchý model kyvadla, kterým je matematické kyvadlo , jehož. Pro frekvenci a periodu kmitání matematického kyvadla můžeme z tohoto. Galileo Galilei jako první zjistil, že matematické kyvadlo je izochronní (periody nezávisí na amplitudě) pro malé amplitudy.


Christian Huygens úpravou kyvadla na . Odvoďte pohybovou rovnici matemafického kyvadla. Vyřešte ji a napište rovnici pro periodu kyvadla. A Zmerať periódu malých kmitov matematického kyvadla a určiť pomocou nej tiažové zrýchlenie v laboratóriu.


Demonstrovat závislost výchylky na čase, souvislost doby kmitu s délkou . Nejprve se zaměříme na neadekvátnosti spojené se silami působícími na matematické kyvadlo , které se objevují v česky psaných učebnicích, dále rozebereme . JAK VYTVOŘÍME MATEMATICKÉ KYVADLO. Následně jsou odvozeny rovnice matematického kyvadla. Poté je analyzován pohyb matematického kyvadla pomocí Šarkovského věty.


Stopky, metr, improvizované matematické kyvadlo (ocelová kulička na niti), stojan. Uveďte vztah pro dobu kmitu matematického kyvadla.

Nakladatelství: Dacta.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky