čtvrtek 13. února 2020

Podběl jarní

Je to vytrvalá léčivá rostlina s . Léčivé účinky mají jak listy podbělu , tak jeho květ. Tussilago farfara, ang. Podběl lékařský začíná kvést již konce února.


Ještě, než na jaře začne rašit tráva, podběl vystrkuje svoje žluté hlavičky. Nejdříve vyraší právě květy a až po dlouhé době zelené listy.

Jarní bylinka roste ve vlhkých a teplých podmínkách, proto se normálně vyskytuje v . Vytrvalá bylina s tenkým plazivým oddenkem, z něhož na jaře vyrůstají květnaté lodyhy a. Podněcuje jarní rozvoj včelstev. Jaké byliny můžeme na jaře sbírat volně v přírodě? Jarní slunce probudilo k životu i květy podbělu.


Koniklec, vzácná ozdoba jarní přírody. Nic z toho by nešlo s listem podbělu. Je pohledově jen jakousi zmenšeninou listu devětsilu.

Sotva roztaje sníh a jarní slunce probudí . Podbělové listí se objevuje až dlouho po . Dlouho očekávané jaro právě vítězí nad zimou – a podběl nad kašlem a jarní únavou. Jedna z prvních jarních bylinek, kterou si aktuálně . Hlaváček jarní (jedovatá!) Hlávkové zelí. Nasbírejte si podběl na čaj, sirup, med nebo obklad. Kdo by neznal jasně žluté květy podbělu , které jsou neklamným znamením, že jaro už je . Citlivý nos ucítí také nasládlou vůni podbělu , jedné z prvních jarních bylin. Jsou plné pylu a stávají se tak první jarní potravou pro probuzený . Takto k vám promlouvá v květomluvě rostlina, jejíž květy jako malá sluníčka prozáří jarní zemi hned jak sejde sníh.


Patří mezi první posly jara. Roste hojně na vlhkých, jílovitých stanovištích, náspech, příkopech . Inu, i takové bývá jaro a přišel čas jarního úklidu. Nejlepší se na to vykašlat, nechat to perspektivním pozůstalým a radovat se honem ze všeho, co jde, protože to . Kdy kvete: březen, duben.


Kde roste: na vlhkých a těžkých půdách, zamokřených polích a . Draslík: heřmánek pravý, kostival, podběl lékařský, potočnice lékařská, kopřiva,. Hořčík: potočnice lékařská, tolice vojtěška, petržel, prvosenka jarní , divizna .

Z listů podbělu můžeme připravit i sirup, který se osvědčil při chorobách plic a průduškových katarech (bronchiálních katarech). Do hliněného hrnce nebo do .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky