středa 10. října 2018

Rozrazil rezekvítek bouřka

V Česku se jedná o hojný . Původně se této rostlince říkalo bezekvítek, neboť jí často opadávají okvětní lístky. Veronica chamaedrys). Lidově se mu také říká bouřka ,. Jako děti jsme mu říkali bouřka.

A věřili jsme, že když se utrhne, bouřka jistě přijde. Rozrazil Rezekvítek ? PS: hóódně to spěchá. Niky napsal(a) dne 15. V rozrazilu rezekvítku je obsažený glykosid aucubin, který je jedovatý pro hmyz.


Další jména, Bouřka , pršavka, . Kvete od-do ‎: ‎Květen - Srpen Fotogalerie: Podřipsko 26.

Dorůstá výšky - (i 40)cm. Stonek je poléhavý nebo vystoupavý, pokrytý dvouřadými. Možnost záměny: rod rozrazilů má v Česku cca druhů. Plod: obsrdčitá tobolka.


Jestli myslíte tu na obrázku, tak to je rozrazil rezekvítek. Mimo jiné obsahuje glykosid aucubin, který je jedovatý pro hmyz. Pokud ho utrhneme, začne pršet, případně příjde bouřka. Potvrzuje párovost.


Bouřku přivolá rozrazil rezekvítek. V lidových pověrách tuto moc přivolat hromy a blesky něžná kytička s modrými kvítky zvaná bouřka , která . Kdekdo z nás v dětství věřil, že když rostlinu utrhne, přijde bouřka. Těžko lze posoudit, na kolik se nám toto vyplní.


Natrhat si ale rozrazil pro své . Když se prý utrhne, přižene se déšť nebo bouřka ⛈. Mně to ale zatím nikdy . Hodnotit a oblíbit si fotku mohou přihlášení členové Galerie.

Já ji netrham (i když jako malé dítě jsem ji trhala, jak jen to šlo), ale . Příjemný zbytek dne všem. Název účinků: Účinky rozrazilu rezekvítka na zdraví: 4. Dělá to svět krásnějším. OBRÁZKY JSOU PO KLIKNUTÍ . Této rostlině se také říká bouřka , tak ji netrhejte, ať neprší :-).


Tento název vznikl na základě pověry, podle níž po utrhnutí této rostliny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky