čtvrtek 18. října 2018

Chlor nebezpečí

Při dlouhodobé expozici nebezpečí vážného poškození zdraví. Koncentrace nebezpečné látky ve vzduchu, nad kterou se předpokládá, že běžná populace, včetně . Chlór je přírodní, vysoce reaktivní plyn s typickým štiplavým zápachem. Pro současnou průmyslovou společnost je chlor nenahraditelný.


Velká část chlóru je.

Chlór zbavuje pokožku přirozeného tukového filmu, vysušuje, způsobuje svědění a předčasné stárnutí pokožky. Dokonce i vlasy se působením chlóru stávají . Chlor má velmi výrazný, charakteristický zápach. Při práci s plynným chlorem je nezbytné zachovávat přísná bezpečnostní opatření, protože je . Plavání je zdravé, ale chlór používaný k dezinfekci vody naopak škodí.


Nebezpečí se však neskrývá jen v krytých, ale také nekrytých . Jak moc je taková voda nebezpečná a lze se proti jejím negativním vlivům nějak bránit? Chlor , respektive sloučeniny chloru , jsou základní chemií .

Z toho je zřejmé, že dezinfekce na bázi chloru je nevhodná pro pravidelné plavce , citlivé jedince a děti. Zvyšuje riziko astmatu, zánětu průdušek a . Může uvolňovat nebezpečné plyny ( chlor ). Proto musí být také v případě nebezpečí požáru nádoby s kapalným chlorem ihned odstraněny. Přesto se voda ze zdravotních důvodů chloruje. Během plavání totiž lidé vdechují nebezpečné aerosoly z chlóru , které se tvoří těsně nad hladinou.


Chlór v reakci s dalšími látkami zvyšuje . Obchodní název: Chlor. Zvláštní nebezpečí vyplývající z látky nebo směsi. Chlór – Cl Chlór – Cl- je žlutozelený plyn, těžší vzduchu, značně jedovatý a. S hodnotami blížícími se pak vzniká i nebezpečí zanesení filtru vápenatými usazeninami. I opačný extrém má svá rizika – při hodnotách pH pod . Expoziční limity dle nařízení . GHC CHLOR KAPALNÝ - BEZPEČNOSTNÍ LIST.


Chlor používaný k dezinfekci s nimi reaguje, a vznikají tak většinou nežádoucí látky. Některé způsobují nepříjemný pach vody, další mohou být . Chlor jako velmi frekventovaná a lehce dostupná, a tím i snadno zneužitelná látka, zajímá jak jeho uživatele, tak i .

Místo úniku označit (např. páskou, symboly nebezpečí ). Cvičení IZS Pardubického kraje, chemická havárie, únik chloru z chemického závodu SyntSemtín. Začneme chlorem , prvním halogenem, který vědci připravili v čistém stavu. Scheeleho úspěch i omyl. Jednu sloučeninu chloru , sůl kamennou . Vašemu vodovodnímu kohoutku a aby bylo zabráněno jakémukoli nebezpečí náhodné sekundární kontaminace, je nezbytné do upravené vody přidat chlór.


U exponované osoby chlorem (resp. chlorovodíkem) se mohou projevit následující rizika a potíže: podráždění nosu, dýchacích cest, vznik trhlinek na dýchacích . Chlór dokáže zbavit vodu i nákaz jako úplavice, cholera, břišní tyfus, dětská obrna apod. Představuje chlór ve vodě nebezpečí pro .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky