úterý 27. února 2018

Řepík květ

Agrimonia eupatoria) je druh rostlin patřící do čeledi růžovité ( Rosaceae). Rod ‎: ‎řepík (Agrimonia) Čeleď ‎: ‎ růžovité ‎ (Rosaceae) Řepík lékařský – bylina, která by doma neměla chybět. Jak na obklad z řepíku.


Nejvíce se osvědčuje při tlumení veškerých zánětlivých procesů v těle i na něm. Využití řepíku lékařského.

Jako drogu využíváme květ a stvol . Zhruba centimetr velké květy jsou uspořádány v koncových klasovitých hroznech, které obsahují až padesát květů. Z bylinky užijete květy , ale také celou kvetoucí nať i mladé přízemní listy. Drobné žluté květy kořenitě voní.


Přírodní druh tradiční léčivé rostliny. Plod je vytrvalá číška kališní, chovající 1-nažky. Sbíraná část: Nať (Herba agrimoniae).


Květ : Hrozny jsou tvořeny až pětičetnými květy s vykrojenými korunními lístky zlatožluté barvy.

Nároky na půdu: hlinitá, . Damiána nať Devětsil oddenek Divizna květ Dobromysl nať. Saturejka nať Sedmikráska květ Schizandra plod . Mast z řepíku : Jedna vrchovatá dvouhrst nadrobno nařezaných květů , listů a stonků na2g . Repík Lekársky patrí k najznámejším a najobľubenejším liečívím rastlinám. Babičkine bylinky: Kvet , ktorý pokladali za symbol Svätej trojice . Hrozny až 50květé, květy zlatožluté, 5četné, korunní lístky obvejčité, na vrcholu zaokrouhlené. Strana - Strana - Strana - Strana 4. Sběr, sušení, uskladnění: sbíranou částí je květ s kalichem. Voňavý bylinný čaj s lipovým květem.


Složení: Lípa květ ( ), proskurník list, dobromysl nať, šalvěj list, řepík nať, hřebíček, skořice kůra. Květy měsíčku se používají hlavně zevně. Meduňka nať, vřes nať, kopřiva nať, lípa květ , řepík nať, rozrazil nať, bříza list ( ), jmelí nať, chrpa květ , citronová tráva. Příprava: Jednu čajovou lžičku přelít l . Používají se – nať a přízemní listy.


Heřmánek římský květ.

Jablečník obecný nať. Jestřabina lékařská Inať. Prvním rokem bylina vytváří pouze přízemní růžici, v dalších letech vyrůstá drsně chlupatá lodyha, zakončená klasovitým hroznem květů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky