úterý 13. února 2018

Betula utilis long trunk

U lidí, kteří nemohou používat pepř, může saturejka skvěle nahradit jeho aroma. Saturejkové čerstvé lístky se hodí do . Její využití je známé především ve středomořské kuchyni na Balkáně, v Itálii a Francii. V gastronomii je saturejka známá jako součást věhlasné francouzské jemné bylinné směsi “Fines herbes“, . Staří Římané s její pomocí ochucovali omáčky a octy.


Využití má také v kuchyni.

Fenolová sloučenina obsažená v saturejce – carvacrol – se používá jako . Ve staročeské kuchyni měla nezastupitelné místo. Ačkoli saturejka nepatří v české kuchyni k nejpoužívanějším druhům koření, uplatnění může mít opravdu široké. V našich kuchyních však chybí.


Rostlina je nenáročná na pěstování. V Bulharské kuchyni je saturejka základní . Má příjemnou a voňavou chuť. Svým aróma může nahradit pepř.

Svojí výraznou pepřovou chutí . Pokud nemáte k dispozici čerstvé lístky, postačí i . Jedná se o směs, kterou využívá balkánská kuchyně, především pro . Pamatujte na to, že je velmi aromatická, a méně je někdy více. Môžeme ju využiť v kuchyni namiesto čierneho korenia aj u ľudí, ktorí ho zo zdravotných dôvodov nemôžu užívať. Pôvodne saturejka pochádza . V kuchyni se nevyužívá jenom chuť, ale také léčivé vlastnosti saturejky.


Bylinka totiž zvyšuje stravitelnost pokrmů, zabraňuje nadýmání při . Zdomácnená stredomorská rastlina je pestovaná v záhradkách. Kromě saturejky zahradní se dá v kuchyni použít i saturejka horská. Její lístky jsou o něco větší, je to vytrvalá bylina, někdy dřevnatí a vytváří polokeře vysoké . Podporuje trávení, proto se přidává . Jako koření se používá nať v čerstvé i sušené podobě.


Je typická pro balkánskou kuchyni. Právě tam je rostlina. Drvená saturejka sa používa ako korenina pri príprave polievok či mäsa. Velice často se používá do luštěnin, mletých mas, a také . Je součástí francouzské kuchyně a tvoří provensálské koření .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky