úterý 23. ledna 2018

Podzimní řez hrušní

Zimní řez se provádí hlavně z důvodu prosvětlení koruny. Po zimním řezu se na hrušni velmi rychle objeví velké množství planých výhonů. Větve narušující stabilitu koruny a větve příliš dlouhé.


Správný čas na letní řez je uváděn od poloviny července do poloviny srpna. Výzkumy v Experiment Station . Prořezáním dáváme ovocným stromům novou vitalitu na jaro a .

Při výsadbě na podzim zkrátíme všechny výhony asi o dvě třetiny. Při jarní výsadbě omezíme počet výhonů a ostatní zkrátíme na dva nebo tři . Hrušně nerostou příliš hustě , a tak . V prvních letech po výsadbě je nejprve potřeba zajistit rovnováhu mezi kořeny a korunkou, tedy úměrně zkrátit ty správné větvičky. Druhý řez během léta je pozdně letní. Je-li nasazeno velké množství květních pupenů, a je tedy předpoklad vysoké sklizně na podzim v předjaří téhož roku, řežeme (popř. zmlazujeme) vždy hlouběji, . Kdy provést řez u jednotlivých druhů?


Letní řez ovocných stromů.

V případě podzimní výsadby se provádí řez až na jaře, nejvhodnější termín je. Toto období je u jabloní a hrušní vhodné pro tzv. Ten pomáhá k vytvoření rovnováhy mezi růstem a plodností stromů.


V čem tento výchovný neboli tvarovací řez spočívá? Z našich školek dáváme u jabloní a hrušní přednost dvouletému stromku s dobře zapěstovanou korunkou. Foto návo jak letní řez provádět: Koruna . Rez přezimuje na jalovcích ve formě podhoubí ve dřevě větví. Ze zimních výtrusů na jalovcích přechází rez na hrušně v období jejich květu.


Základní řez jádrovin se totiž provádí právě nyní, v předjaří. Předjarní řez jabloní a hrušní : „Zahrádkáři dělají celou řadu chyb,“ říká zahradník. Zimní požitek po ránu v Mostviertelu Svěží a chladný vzduch při rozednění uprostřed hor.


Hrušeň řežemě jako jiné jádroviny zejména v únoru nebo březnu ( zimní řez ). V červnu ještě vytrhám některé vlky (pokud překážejí), někdo dělá i letní řez v . Typy řezů ovocných stromů. Jádroviny – v období vegetačního klidu (prosinec – březen). Nejčastěji zimní řez provádíme v únoru až březnu, ale je možné ho provádět.


Podívejme se na to, jak provést řez u jednotlivých druhů ovocných stromů. Pokud jste strom vysadili na podzim , je ideální doba pro řez na přelomu února a března, až skončí největší.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky