pondělí 29. ledna 2018

Betula utilis (betula jacquemontii) 'doorenbos'

Jedná se ale nejen o . Jde také o významnou okrasnou a včelařskou. Většinou ji používáme do jídel jako koření , ale . Listy mají atraktivní aroma, ostrou chuť a často se . Montana) jako trvalka, která ve spodní části dřevnatí, má tužší lístky a není tak ostrá jako .

Kořenka plechová velká-obsah koření 4ml. Sleva -, 6Kč Koupit. Gastro balení kg, 139 . Drobná křehká, aromatická bylinka do luštěninových jídel, drůbežích jídel a dušené kapusty. Jak pomáhá saturejka zdraví.


Proč se saturejce říká fazolová bylina. Recepty se saturejkou. Jako koření a desinfekční přípravek znali saturejku už staří Římané.

Egypťané jí dávali do nápojů lásky. Používala se také ke zklidnění pokožky po vosím či včelím . V kuchyni ji využíváme jako doplňkové koření , je například součástí . Jméno vzala saturejka od od sexuálně neukojitelných Satyrů - a ne náhodou. Má totiž na někoho afrodisiakální účinky i při užití v kuchyni.


To se však změnilo v . Svého času se toto koření řadilo mezi silná afrodiziaka, ale kromě toho má saturejka antibiotické i antimykotické účinky, skvěle ladí trávení a . Již Apicius uvádí v latinské kuchařské rukověti saturejku mezi kořením římských . Saturejka je však také staré, dávno používané koření. To jsou jen některé z lidových názvů koření s mírně pálivou nahořklou chutí. A pokud vám první dva z nich připomínají . Je tedy příbuzná s mnoha vonnými bylinami používanými jako koření. Kromě saturejky zahradní se dá v kuchyni použít i saturejka horská.


Má tmavě zelené, kopinaté listy, sdružené do páru stojících proti sobě. Pamatujte na to, že je velmi aromatická, a méně je někdy více. Pokud to se saturejkou přeženete, .

Původ a popis saturejky. Satureja Montana), představuje oblíbené zelené koření s .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky