úterý 17. března 2020

Rozrazil perský

Hodnotit a oblíbit si fotku mohou přihlášení členové Galerie. Já ji netrham (i když jako malé dítě jsem ji trhala, jak jen to šlo), ale . Veronica × ramosa Otruba Veronica hirsutissima Opiz ( nomen nudum). Příjemný zbytek dne všem.


Název účinků: Účinky rozrazilu rezekvítka na zdraví: 4. Lidově se mu také říká bouřka , přítržník či hromničník.

Dělá to svět krásnějším. OBRÁZKY JSOU PO KLIKNUTÍ . Této rostlině se také říká bouřka , tak ji netrhejte, ať neprší :-). Tento název vznikl na základě pověry, podle níž po utrhnutí této rostliny. V Česku se jedná o hojný . Možnost záměny: rod rozrazilů má v Česku cca druhů.


Plod: obsrdčitá tobolka. Lidové názvy: bouřka , bezekvítek, pršavka, rezekvítek , bezvršec či žabí očko.

Jestli myslíte tu na obrázku, tak to je rozrazil rezekvítek. Mimo jiné obsahuje glykosid aucubin, který je jedovatý pro hmyz. Pokud ho utrhneme, začne pršet, případně příjde bouřka. Rozrazil se u nás vyskytuje ve více . Potvrzuje párovost. V lidových pověrách tuto moc přivolat hromy a blesky něžná kytička s modrými kvítky zvaná bouřka , která . Kdekdo z nás v dětství věřil, že když rostlinu utrhne, přijde bouřka.


Těžko lze posoudit, na kolik se nám toto vyplní. Natrhat si ale rozrazil pro své . Když se prý utrhne, přižene se déšť nebo bouřka ⛈. Mně to ale zatím nikdy . Znáte rozrazil rezekvítek ? Možná budete tuhle bylinu s drobnými modrými kvítky znát spíš pod názvem bouřka. Lístky už vykukují a dají se . ROZRAZIL REZEKVÍTEK -ZTRACENKA- BOUŘKA. Czech Republic - Veronica agrestis - in South Bohemia (Village Čimelice).


Většina z nás zná nejspíše rozrazil rezekvítek.

Krajina a příroda - I přes . Skromná kráska lidově zvaná Bouřka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky