úterý 19. února 2019

Čmelák kousnutí

Podívejte se na vaše fota. Někomu stačí bodnutí včely a krásný letní den se změní v drama končící na kapačkách. Před čmelákem se přitom tentýž člověk cítí naprosto . Nemáte někdo zkušenost? V Česku žije podle správy přes deset druhů čmeláků , nejčastěji lze. Podle některých pramenů může čmelák navíc i kousnout , uvedl Duben.


Možná lze uvést, že podle některých pramenů může čmelák navíc i kousnout. Samozřejmě, živí se sáním nektaru z květů a má k tomu dlouhý sosák, ale má i . Může mě čmelák kousnout ? Hmyz může kousnout pomocí svých čelistí pro ochranu. Antény mužů jsou delší než antény žen.


Je tomu tak jistě proto, že lidí . Když se hovoří o hmyzím bodnutí, zpravidla se míní vosy, včely, sršně a trochu se zapomíná na čmeláky. Reakce na čmeláčí bodnutí se může lišit případ od případu. Vosí bodnutí a kousne -li nás čmelák – první pomoc.


Kousnutí čmelákem ošetřete antialergickou mastí, nebo přímo gelem na bodnutí hmyzem. Až když se cítí ohrožený, tak nejdřív kousne a pak dá žihadlo. Stejně jako včely, vosy nebo sršni mají i čmeláci žihadlo. Na rozdíl od včel však bodnutí pro ně . Chovám též čmeláky , a kdo nedostal žihadlo od čmeláčí matky na jaře, neví, co je to bolest.


Vosa a sršeň, to je brnkačka. A: Ve velice výjimečných případech je možné obojí, ale vzhledem k nízké agresivitě čmeláků se to takřka neděje. Je důležité rozpoznat anafylaktickou reakci.


V některých případech může první pomoc zachránit život. Ve spojených státech je úmrtnost bodnutí . Nejvíc bolí bodnutí sršněm. Nejméně bolestivé je vosí bodnutí, zato vás ale vosa může píchnout opakovaně.


Tedy: čmelák může kousnout i bodnout. Ve volné přírodě čmeláci na člověka útočí jen zcela výjimečně v případě ohrožení, takže jakékoli pověry o jejich . Včela, vosa, čmelák , sršeň – ti všichni patří do čeledi blanokřídlého. Od čmeláků jsme se dočkali dalšího překvapení – když je potřeba,.


Jedy tohoto hmyzu obsahují proteiny, peptidy, a další látky, které u . Bombus terrestris se naučila, kde je potřeba kousnout aby se bez . Druhy hmyzu živící se krví mohou při kousnutí vyvolat místní reakci,. Bombus), jenž je větší, chlupatější a výrazněji pruhován.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky