pátek 20. října 2017

Meduňka pěstování

Pochází z Asie, ovšem znali ji i staří Řekové, kteří ji používali při bolestech . Je dnes s oblibou pěstována na zahrádkách, na balkonech, v květináčích, roste ale také divoce. Jedněmi oslavovaná jako skvělá léčivá bylina, druhými proklínaná jako zahradní plevel, to je meduňka. Dají se s ní ochucovat pokrmy a nápoje . Meduňka má svou charakteristickou limetkovou .

Pěstování meduňky na zahradě nebo v přenosné nádobě je poměrně. Pokud ji chcete pěstovat na své zahrádce, věnujte jí . Podrobnosti: Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch: Kategorie: Domácí pěstování bylin, rostlin . Díky tomu, že je velmi odolná, můžete si ji pohodlně pěstovat doma,.


Témata: meduňka , sklizeň, pěstování , účinky, využití, kuchyně, sklízení . Dá se pěstovat ve volné půdě nebo jako přenosná rostlina v květináči, kterou přes léto necháme venku.

Atraktivita: medonosné, list, vůně, rychlerostoucí, snadné pěstování , k sušení. Nejznámějším zástupcem rodu je meduňka lékařská, která je pěstována jako léčivá rostlina a koření. V Asii se jako léčivka používá i Melissa axillaris. Podčeleď ‎: ‎ Nepetoideae Čeleď ‎: ‎ hluchavkovité ‎ (Lamiaceae) Pěstujeme meduňku lékařskou - Chovatelka. Přečtěte si více o pěstování meduňky lékařské.


Zastíní-li ji mohutnější rostlina, vytvoří slabé, řídké výhony. V jiné než dokonale . Pět tipů na léčivky, které můžete pěstovat i bez zahrádky, připravila zkušená. Předpokládá se, že do střední Evropy ji patrně přinesli. Na pěstování je nenáročná.


Meduňku lze pěstovat také v pěstební nádobě, ale mějte na paměti, že tato rostlina má poměrně bohatý kořenový systém a vyžaduje více místa. Velmi osvěživě chutná v teplém létě čaj z čerstvých listů meduňky a medu, případně obohacený ještě mátou nebo jinou čajovou bylinkou. Na zimu meduňku zahrneme zeminou a listím.


Doma ji můžeme pěstovat a sklízet celoročně, venkovní sklízíme od jara do podzimu. K nejčastěji pěstovaným interiérovým bylinkám patří bazalka, meduňka , oregano, majoránka, petržel, pažitka a řeřicha.

V mnoha domácnostech vystřídaly muškáty v truhlících bylinky. Původním domovem meduňky je východ Středomoří a Orient. Ve středověku hojně pěstována v klášterních zahradách. Bylinky - pěstují se hojně nejen na zahradě, ale i na balkóně.


Chcete si z ní připravit uklidňující čaj. Nároky na pěstování má podobné jako předchozí uvedené. Lze i vypěstovat jak ze semínka, tak .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky