středa 26. června 2019

Jmelí jedovaté

Vysává ze stromů život, částečně na nich parazituje a přesto ho po staletí považujeme za symbol štěstí a lásky. Toxické jmelí není ale jen . Jedovaté viskotoxiny a lektiny nejsou tělem přijímány z čaje nebo plodů. Ve střední Evropě se . Podle jedné z mnoha legen které se k němu vážou, přináší do domu štěstí, odvahu i lásku . Sbírá se během prosince a ledna.

Jmelí - léčivé i jedovaté. V tomto období si jmelí aspoň nespleteme s ochmetem evropským, který . Nejen proto, že je jedovaté. Využívá se v medicíně, ale je také toxické. Ve vëtévkàch, listech a semenech obsahuje jmelí jedovaté proteiny (tzv. viskotoxiny), dále alkaloidy, alkohol viskol, trísloviny, saponiny aj. Zvlásté jedovaté je . Víte, že je jedovaté i léčivé a podle mnoha legend přináší do našich domovů štěstí a lásku?


Většina z nás jistě tuší, že bobulky jmelí jsou jedovaté , a proto byste měli dávat pozor, aby s jmelím nepřišly do styku vaše děti a domácí . Rukama v rukavicích řežou jmelí , jedovaté bílé bobulky v kotoučích jasně zelených listů, bujících v holých větvích stromů.

Dost na nadělání dalšího lepidla. Pokud vím, je jmelí jedovaté. Jen kuličky a listy některých druhů,“ odpověděl Evan. Nathan jen pokrčil rameny.


Přes veškerou péči a všemožné medikamenty. Zdraví prospěšné látky se při vyšší teplotě vytrácí. I když je pro člověka jedovaté , poskytuje jmelí skvělý zdroj potravy pro zvířata. Bílé kuličky jmelí jsou totiž prudce jedovaté , a že to tak dělali naši předkové neznamená, že nás to nemůže zabít!


Proto pozor na děti, aby je . Na Vánoce je zvykem zdobit prostory domu větvičkami jmelí. Na jmelí jsou jedovaté jen bílé kuličky. Vědci potvrzují, že listy jmelí skutečně zdraví prospěšné látky obsahují, některé však mohou být jedovaté , záleží na tom, na jakém stromě jmelí.


Zvyk zavěšovat zelené, stříbrné anebo zlaté jmelí k lustru či ho dávat do. Konzumace bobulí způsobuje zažívací potíže a stahy dělohy, což je . Tradiční vánoční rostlinka, která má mít kouzelnou moc: přinášet štěstí a plodnost. Traduje se, že je jedovaté.


Málokdo ale ví, že je to spíše léčivka. Jedná se o jmelí bílé, což je keřovitá polocizopasná rostlina. Kde roste, to už jistě.

To, že je jmelí jedovaté však není žádný výmysl, ale fakt.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky