středa 27. března 2019

Semena klokočí

Stručně řečeno: Klokočí jsou semena keře klokoče zpeřeného. Ze semen se dříve vyráběly korálky, které se nejčastěji využívaly na . Korále vyrobenené ze semen klokoče zpeřené. Tyto semena byly využívány na růžence a byly dostupné po celé Evropě.


Uvnitř mají kulovitá lesklá semena ( klokočí ), asi centimetrové velikosti. Dozrávají v říjnu a jejich jádra jsou jedlá.

Klokoče se v Česku občas pěstují jako okrasné dřeviny, ze semen domácího klokoče zpeřeného se v minulosti vyráběly růžence. Doporučuji vysadit 3m od sebe. Semena klokoče zpeřeného. Stačí i jedna sazenice.


Má rád spíš suchou půdu a polostín. Já mám keř u potoka na . Kvete v květnu až červnu. Zvukomalebné klokočí semena klokoce - Klokoč zpeřený: Jak na pěstování a sklizeň klokočí. Plody jsou nafouklé .

Ze semen klokoče zpeřeného se v minulosti tradičně vyráběly růžence. Tak i můj soused-důchodce. Mám na zahradě klokoč. Moje vnoučata milují jeho plody - nafouklé tobolky a semena - klokočí. Na podzim kluci sázeli klokočí po celé zahradě, . Nejde o klasické klokočí , tato jednoletá rostlina se vzhledem podobá ovsu.


Sesbíraná semena se musí jednotlivě protáhnout jehlou a zevnitř vyčistit, což je ruční, . Vyberte si co potřebujete z aktuálních inzerátů v kategorii Rostliny, sazenice a semena v obci Klokočí. Nebo zadejte inzerát zdarma a rychle prodejte . Z podstatného jména klokoč, to ze slovesa klokotat, protože ve zralých tobolkách chřestí, klokotají ve větru hýbající se semena. Tato konkrétní semena pocházejí z keře klokoče zpeřeného z mé zahrady. Vlastnoručně sbíraná . Potom se vzájemně spojují ocelovým.


Jedná se o vytrvalý keř, který u nás dorůstá asi do metrů výšky. Svůj název získal díky svým tobolkám, klokočí , které při zatřesení chřestí. Pokud si budete chtít keř vypěstovat, stačí sehnat semena , kterými se množí. Zasychající lesklá semena uvnitř tobolek za větru klokotají, z čehož vznikl český název KLOKOČÍ.


Dříve tento keř vyrůstal v okolí domů velmi často.

Klokoč je zajímavý keř, jehož semena v podobě tvrdých kuliček sloužila k výrobě modlitebních růženců, jimž se říkalo klokočí. Dřevo, semena i olej. Keltové, Slované i Germáni věřili, že chrání před zlými duchy, proto z jeho tvrdých lesklých semen často dělali amulety a používali je také .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky