čtvrtek 20. prosince 2018

Rzivost slivoně

Druhý hostitel rzi slivoně je sasanka, na jejích listech se na jaře vytvářejí . Houba jménem Transchelia pruni–spinosae způsobuje nepěkné rezavé skvrny na listech hrušní. Při časném a silném výskytu brzdí růst stromu . Rez slivoně je dvojbytná. Přezimuje na sasankách a jaterníku a na jaře se větrem přenáší na peckoviny.


Odstranění napadených listů a . Původce a ochrana proti rzivosti slivoně. Nemoc se projevuje drobnými rezavými . DZ Na rubu listů se vytvářejí hnědé, později hnědočerné . Tranzschelia pruni- spinosae. Fungi) třída: Pucciniomycetes čeleď: Uropyxidaceae. Obrázek kategorie rzivost slivoně. K adeřavost brosk voně.


R03-abiotická sklovitost hlíz bramboru. E01-abiotická sklovitost jablek. Q01-abiotická skvrnitost klíčících semen a chloróza. Jedním z největších pěstitelů slivoní na Zlínsku je likérka Rudolf.


Plody: jsou velké, téměř kulovité. Slupka je dosti tuhá, nakyslá, růžová až tmavočervená, ve stínu žlutavě zelená, šedavě modře ojíněná, někdy rzivá. Postřik proti rzivosti hrušní. Jestliže se vám na listech hrušní objevují rezavé skvrny a bradavičnaté výčnělky, pak se jedná o rzivost hrušní.


Puchrovitost slivoně. Jde o dvoudomou rez, mezihostitelem je jalovec chvojka, na kterém přezimuje. Spory jsou větrem přenášeny na listy hrušní.


Od července do srpna . PŘI RAŠENÍ sviluška obecná. Rzivost slivoně , Dotazy pro V. Větvičku a jeho fejeton, Zahrádkář mezi paragrafy – Chráněné stromy, Meteorologická školička A. Virové neštovice slivoně (šarka švestky). Choroby peckovin způsobené virem zakrslosti slivoně. Konkrétně rzi, neboli rzivost rostlin.


Jsou to stopkovýtrusé houby které většinou obsazují mezibuněčný prostor.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky