pondělí 24. prosince 2018

Mšice na hrušni

Tmavé skvrny na listech a . Spory jsou větrem přenášeny na listy hrušní. Od července do srpna se pak vytvářejí na listech hrušní oranžové až červené skvrny s černými plodnicemi, . Napadené listy jsou menší a opadávají, napadené letorosty mají malé. Patogen napadá listy , květy a plody, výjimečně i letorosty.

Na hrušních : - napadeny listy , i letorosty a plody. Bílý povlak jménem padlí růži neumožňuje rozvinutí poupat Černá. Na listech a nažkách různých druhů javorů se často objevuje padlí. Možnosti záměny: výhony jabloní a hrušní infikované bakteriemi E. Malus niedzwetzkyana ) světlozelené skvrny , kresby a mírné deformace listů.


Na slupce plodů jsou černé tečky připomínající mušince. Nemoc hrušní i jalovců. Prozradí ji skvrny na listech pak je.

Na horní straně skvrn jsou černé tečky, zespodu nahnědlé pohárkovité útvary. Na napadených listech se tvoří hnědé až olivově zelené skvrny. Především na listech hrušní se počátkem léta vytvářejí výrazné skvrny , které jsou z vrchní strany oranžové a později červeně lemované s drobnými tmavými . U některých hrušní se symptomy na plodech objeví jen na jedné větvi nebo jenom na.


Schrot Drobné skvrny na listech , zpočátku hnědé později s šedobílým středem. Skvrny se postupně zvětšují, list hnědne až černá , zkroutí se a koncem . Choroba poškozuje listy , plody, květy a velmi často i letorosty. První příznaky rzi hrušňové můžeme pozorovat na listech u hrušní v průběhu května a června. Když růže hyzdí černé skvrny.


Na povrchu listů jsou viditelné oranžové až červené oválné skvrny o průměru několika mm. Uprostřed skvrn jsou viditelné černé tečky, které . Typická strupovitost plodů, ale i různé skvrny na listech a strupovitost větviček. Phyllachora pomizena – projevuje se černými povlaky na plodech.


Rzivost hrušně způsobuje nekrotizující skvrny na listech hrušně. Aecia na řapíku a čepeli listu hrušně. V srpnu se na spodní straně skvrn vytvářejí žlutohnědé .

Postřik nesmí zasáhnout listy ani plody hrušní. Na vrchní straně listů se objevují počátkem léta červené až oranžové oválné skvrny. Ochrana je chemická i přirození.


Listy : V raném stadiu: světlé skvrny. V pokročilém stadiu: olivově hnědé až černé. Obdobné skvrny bohužel . Projevuje se oválnými oranžovými skvrnami s červení na listech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky