úterý 10. prosince 2019

Mirabelka červená

Slivoň mirabelka (Prunus domestica syriaca), je poddruhem slivoně švestky neboli. Meruzalka tvoří kulovité plody, které jsou šťavnaté, velmi sladké, v barvách od žluté až po tmavě červenou , s lehkým ojíněním. Nejčastěji je to špendlík nebo mirabelka , méně často jako ryngle. Plody jsou krásné, velmi velké, různotvaré a různobarevné, ale převažuje třešňově červená.


Větší zahradu keře mirabelek oživí v období květu a ještě víc v období kdy se vybarví plody. Plody Slivoně mirabelky bývají žluté, červené , tmavě červené až . Chuť je lahodná, osvěžující. U nas známe především tří druhy, které se dělí podle barvy.


Nejmenší je plod žlutý pak dále plod červený , který je o . Jeho plody jsou drobné, mívají žlutou či červenou barvu a nejsou příliš sladké. Plod střední,kulatý (asi 35g),barva slupky je atraktivní, červená. Mirabelka je celým názvom slivoň mirabelka. Plod velký,barva slupky je zářivě červená.


Královna Hortenzie - sladkovišeň Prastará francouzská odrůda, s velkými lákavými plody žluto červené barvy. Zraje koncem června až začátkem července. Plody sladkoplodého jeřábu jsou červené , mají až trojnásobně větší obsah. Zralé mirabelky naplňte do sklenic a zalijte sladkým nálevem. Větev, Ovoce, Červená.


Především žlutoplodé typy myrobalánu se stále chybně označují za mirabelky nebo špendlíky. Tato velice roztomilá malá slivoň . Nepravé červené a tmavě modré mirabelky jsou odrůdy, které se ale žlutým svými vlastnostmi téměř vyrovnají a tak je v podstatě jedno, které na kompoty, . Myrobalán má drobné žluté nebo růžové až červené plody. Lidé je často nazývají . Blumy: Mají žluté, zelené i fialovo- červené kulovité plody se žlutou dužinou. Na trh se běžně dostává okolo osmi druhů.


Témata: čatní, marmeláda, mirabelky , špendlíky. Sladkoplodý červený jeřáb je opadavý stromek, který pochází z Moravy. OVOCE POCHÁZÍ ZE ZAHRÁDKY Z KRKONOŠ. PŘÍJEMNĚ SLADKOKYSELÁ CHUŤ.


Vaše cena: 34Kč . Obsažené látky: karoten, vitaminy B1a B železo, měď, . Nevíte náhodou čím to může být, že mi mirabelka po mnoha letech, kdy. Slupka je žlutá, ojíněná, na osluněné straně červeně tečkovaná. V plné zralosti je snadno loupatelná. Dužnina je středně pevná, žlutá, sladká až .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky