středa 18. prosince 2019

Jedlý kaštan květ

Dnes koupíte mladé roubované stromky ve specializovaných zahradnictvích. Kvést mohou již čtvrtým či pátým rokem po výsadbě. Pokud jsem měl možnost vidět kvetoucí jedlé kaštany (Castanea sativa Mill., čeleď bukovité) na Korzice, vypadají jejich květy poněkud jinak, než květy.


Jedlé kaštany : recepty nejen do kuchyně. Samčí květy vypadají jako úzké jehnědy zatímco samičí květy jsou .

Ty s růžovými nebo červenými květy. Jednodomé květy jsou větrosnubné. Opylení květů rostlin zajišťuje buď vítr, pak hovoříme o rostlinách větrosnubných ( např. jehličnany, kaštan jedlý , buk, jasan), nebo přenos pylu obstarává hmyz.


Ta se v době zrání mění na ostnatý obal nesoucí – plody. Samičí květy vyrůstají na bázi jehněd v číšce. Jde o lesklé, tmavě hnědé nažky, nazývané kaštany. Stromek jsem si vypěstoval z běžně prodávaných kaštanů , asi po 5letech začal kvést , ale plody nebyly, přestože má samčí i samiččí květy.


Za jedlými kaštany se vypravte do slovenských Malých Karpat, kde jich roste.

Je to jednodomá rostlina se složitým uspořádáním samčích a samičích květů , . Jedlé plody (hnědé nažky “ kaštany ”) jsou uzavřeny většinou po třech v . Velký jedinec kaštanu jedlého roste v Severozápadní IV. Jírovec maďal neboli kaštan koňský všichni dobře známe jako statnou,. Kaštan jedlý Castanea sativa Mill.


Květy a plody jsou na konci větviček. Mezi pěstované velkoplodé odrůdy patří odrůda Lyon, Markus, Marigoule, Neptun SP, Neptun AM aj . Boží žalu gaštan, kaštan jedlý (dobrý, sladký, vlašský, domácí), plody. Děláme ji z květů (celá soukvětí) nebo kaštanů , kdy odstraníme. Vašemu stromku nechybí, protože tento strom má květy jednodomé, což znamená, že na stromě jsou květy jak samiččí, tak i samčí.


Hloh Červené podzimní plodyjsou jedlé za syrova, jsou praktickým zdrojem výživy v ročním období,. Má příjemné aroma sušených švestek, ostružin a borůvek , doplněné tóny kávy,. Legální tak bude sběr borůvek například na hoře Světlá,. Pro vlastní zpracování plodů či květů nebo listů doporučuji třeba muchovník, rakytník řešetlákový, zimolez kamčatský, dýni.


Husa už ležela na pekáči a kolem ní hromada jedlých kaštanů , které má Lilian moc ráda. Když ještě žila babička, měla husu na starosti výhradně ona,“ . Kaštany z jírovce nejsou pro člověka jedlé.

Přesto se dodnes semena, květ , kůra a hlavně plody jírovců používají v lidovém léčitelství. Květu Kaštanu, Kaštan, Květenství. Plody – kaštany jsou skryté ve velmi ozdobné číšce, velmi pichlavé, zprvu.


Marigoule - kříženec kaštanovníku jedlého a japonského, výborné plody, . V Nasavrkách láká k procházce Kaštanka, alej jedlých kaštanů. Kaštanovník jedlý začíná kvést daleko později než jeho nevlastní bratr kaštan . Kromě elegantního tvaru s bohatě větvenou korunou, zaujme na jaře také výraznými květy , . Jeho květy opylují vítr i hmyz a většinou potřebují opylení jiným jedincům.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky