středa 18. září 2019

Špendlík žlutý pěstování

Barvu mají nazelenalou, žlutou i červenou. Jak pěstovat špendlíky ? Jelikož špendlík patří do rodu slivoní, jeho pěstování by se nemělo lišit . Pokud jsem vykopala stromek např. Zrejme se jedna o nepresnost, spendlik je žluta svestka ,ktera se pěstovala a . Není to ale jediná devíza tohoto ovoce s příjemnou žlutou. Zlatavě žluté , ovalné plody mají . Listy jsou zpravidla podlouhlé až elipčité a jejich barva závisí od pěstovaného kultivaru.


Katalonský jsem naživo nikdy neviděl ani nejedl, ale místní Žlutý špendlík je. Charakteristika a pěstování. Slivoň Špendlík žlutý samosprašná odrůda, která je odolná vůči šarce. Plody jsou žluté a snadno se oddělují od pecek, tato odrůda se hodí i do vyšších poloh. Nejčastěji je to špendlík nebo mirabelka, méně často jako ryngle.


Moravě pěstují už od 13. Mirabelku možná, ale pravý žlutý špendlík se již vyskytuje prakticky jen na Valašsku. Tento plo typický žlutou barvou, jemnou vůní a příjemnou nasládlou chutí, totiž v. Právě toto místo je proslavené pěstováním těch nejkvalitnějších plodů. Součástí tradiční české kuchyně jsou například výborné a velmi zdravé žluté špendlíky , které se hodí na výrobu. Myrobalány třešňové neboli lidově špendlíky.


Přesto se ale ještě místně pěstují a množí z odkopků. Jakmile zmizí poslední třešně z trhu, objeví se žluté, drobnější, podlouhlé slívky,. Dříve pěstovalo se u nás hojně špendlíků žlutých a růžových, na jich místo . Důležitým rysem, pro který má pěstování starých odrůd určitě smysl, je rovněž. Lidově se jeho plody označují jako špendlíky , ale pravé špendlíky to nejsou, ty jsou trochu větší, žluté , protáhlejší a mnohem vzácnější.


Dáváte-li při pěstování přednost klasickým volnějším tvarům, hodí se pro ně silněji. Mirabelka z Nancy je jasně žlutá až nazlátlá, někdy může mít červené tečky. Plod je menší, kapkovitý až vejčitý, ke stopce zúžený,. Mirabelky mají stejné nároky na pěstování jako blumy nebo švestky. Slupka žlutá s bělavým ojíněním.


Dužnina žlutá , oranžová, tuhá, jemná. Zraje koncem července. Jsou nenáročné a lze je snadno pěstovat , pokud si přejete. Pěstování pokusných rostlin.


Vegetativní rozmnožování vyšších rostlin: b. Zaměřuje se na celou problematiku pěstování ovocných stromů od výběru odrů. Nabízíme komplexní služby v oblasti zakládání a údržby zeleně, arboristické služby (péče o dřeviny, řezy a kácení stromů pomocí stromolezeckých technik) a. Renklóda, Zelená, Altmanova aj. Bluma, Všech pěstovaných odrůd.


Směs slivoní, Jakékoliv kombinace z výše uvedených druhů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky