středa 25. září 2019

Kopr v kuchyni

Průmyslově se kopr pěstuje v Indii a Americe a hlavně v Egyptě. Téměř polovina vypěstovaného kopru se používá k výrobě koprového oleje. Kopr naložený do octového nálevu.


V kuchyni se využívá nať i semena. Původem je nejspíše z oblasti kolem Středozemního .

Asi měsíc v roce koprovku bezmezně miluju. Je to tak od půlky července do půlky srpna, kdy bývá k mání čerstvý kopr a koprovka s vejcem a . Pěstuje se pro své aromatické čárkovité listy i pro semena. Neobejdou se bez něj nakládané okurky, kulajda a všem . Bez něj by nebylo skvělé koprové omáčky, bez kopru bychom neměli domácí nakládané okurky . Použijete-li mléko nebo smetanu na vaření, můžete omáčku trošku zahustit lžičkou solamylu v trošce vody. A není se čemu divit!


Léčivé účinky kopru vonného.

Koprový čaj oceníme nejvíce ve . Bylina se používá především jako dochucovadlo k rybám a vařenému masu i . Někdy je kopr označován jako plevel. Recepty, rady a návody při vaření, suroviny podle sezóny, video recepty a ještě mnohem více na igurmet. Z kopru se využívají v kuchyni nadrobno nasekané zelené . V hrnci si na lžíci oleje necháme rozpustit máslo, které zaprášíme moukou a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Anethum graveolens) Jednoletá bylina z čeledi miříkovitých, dorůstá výšky m. Semínka mají mírně nahořklou chuť, která připomíná kmín. Není nutno připomínat, že tradiční koprová omáčka by se bez kopru neobešla.


Setkal se s ní v kuchyni a hned zase v pokoji. Vyšel na zahradu a babička už odřezávala na záhonu kopr. V české kuchyni se mu daří, vždyť kdo by neznal koprovku nebo kulajdu, že ano?


A kopr dokonce i léčí. Od nepaměti je nedílnou součástí . Typickou chuť a vůni čerstvých lístků kopru lze využít nejen v tradiční koprové polévce a omáčce, ale i na různé . Vyzkoušejte například vyměnit medvědí česnek za výhonky česneku klasického, 1ml oleje bazalku, kopr , petrželku, koriandr, sušená rajčata a nebo třeba i .

U kopru využijeme nať , květenství a semínka. Dnes vám přinášíme poslední díl našeho povídání o bylinkách v kuchyni. Zaměříme se na aromatický kopr , řeřichu proti nachlazení, petržel, . Po staletí se pěstuje v Evropě, v severní a jižní Americe jako léčivá bylina.


Nedaří se mu však v balkonových . Hlavní sezóna kopru je uprostřed léta. V obchodech najdete čerstvé svazky svěžího kopru, často vedle bedýnek s okurkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky