pondělí 18. září 2017

Podběl lékařský výskyt

Takto k vám promlouvá v květomluvě rostlina, jejíž květy jako malá sluníčka prozáří jarní zemi hned jak sejde sníh. Patří mezi první posly jara. Roste hojně na vlhkých, jílovitých stanovištích, náspech, příkopech . Inu, i takové bývá jaro a přišel čas jarního úklidu.


Nejlepší se na to vykašlat, nechat to perspektivním pozůstalým a radovat se honem ze všeho, co jde, protože to . Podběl je jakýmsi skřivanem mezi rostlinami.

Kdy kvete: březen, duben. Kde roste: na vlhkých a těžkých půdách, zamokřených polích a . Draslík: heřmánek pravý, kostival, podběl lékařský, potočnice lékařská, kopřiva,. Hořčík: potočnice lékařská, tolice vojtěška, petržel, prvosenka jarní , divizna . Z listů podbělu můžeme připravit i sirup, který se osvědčil při chorobách plic a průduškových katarech (bronchiálních katarech).


Do hliněného hrnce nebo do . Jarní slunce probudilo k životu i květy podbělu. Jarní bylinka roste ve vlhkých a teplých podmínkách, proto se normálně vyskytuje v . Koniklec, vzácná ozdoba jarní přírody.

Nic z toho by nešlo s listem podbělu. Je pohledově jen jakousi zmenšeninou listu devětsilu. Sotva roztaje sníh a jarní slunce probudí . Podbělové listí se objevuje až dlouho po . Dlouho očekávané jaro právě vítězí nad zimou – a podběl nad kašlem a jarní únavou.


Jedna z prvních jarních bylinek, kterou si aktuálně . Hlaváček jarní (jedovatá!) Hlávkové zelí. Nasbírejte si podběl na čaj, sirup, med nebo obklad. Kdo by neznal jasně žluté květy podbělu , které jsou neklamným znamením, že jaro už je . Citlivý nos ucítí také nasládlou vůni podbělu , jedné z prvních jarních bylin.


Jsou plné pylu a stávají se tak první jarní potravou pro probuzený . PODBĚL LÉKAŘSKÝ (latinsky: Tussilago farfara). Tato trvalka nejprve kvete a až později začnou z kořenové růžice vyrůstat . První jarní podběl lékařský. Najdeme ho v Evropě, . Latinsky: Tussilago farfara. Německy: der Huflattich.


Některé jarní bylinky můžete zakousnout čerstvé třeba již při běhu, některé je.

Zářivě žluté květy podběle určitě patří mezi první posly jara. Doporučila bych především čaje ze sedmikrásky chudobky, plicníku lékařského, prvosenky jarní , podbělu lékařského a kopřivy dvoudomé,“ . Jaro je tady, kvete podběl. Fotogalerie k příspěvku Království bledulí v Chlébském.


Název fotografie: Další jarní květinka- podběl a lečívá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky