pátek 22. září 2017

Průklest ořešáků

Tvrzení, že ořešák řez nejen špatně snáší, ale dokonce mu prý škodí, není pravdivé. Strom poškodí jen řez provedený špatně a navíc v nevhodné . Pro ořešák stále platí zásada, že než špatný řez v nevhodnou dobu, je lépe neřezat vůbec. Ořešák sám vytvoří přirozenou korunu bez potřeby řezu.


Juglans, řez, úprava koruny, zapěstování, strom. Niíkdy předtím jsme ořešák neořezávali. Pokud by byl řez možný, zajímalo by mne kdy je nejlepší ho uskutečnit, aby strom trpěl co nejméně a zda . Cituji z moji bohaté odborné literatury : Ořešák i bez našeho zásahu vytvoří řídkou a vzdušnou korunu.


Udržovací řez spočívá v průklestu. Plané ořešáky tvoří souměrné koruny i bez zásahu člověka, ale ty roubované ořešáky jako např. Pro ořešáky je nejdůležitější výchovný řez v prvních letech po výsadbě. Všeobecně vžitý názor, že si ořešák vytvoří korunu samovolně, bez . I tady však ovocnáři dbají nato, aby se průklest mladších stromků a takzvané. Skořápkovinyjsou u nás zastoupeny hlavně ořešákem vlašským a lískou.


Ořešák - řez v červnu nebo srpnu (dříve vytékání mízy),. Ořešák se řeže v pozdním jaru až začátkem léta (koncem května, v červnu), . S odborníkem jsme se podívali, jak ořešáky správně hnojit, zda je nutný průklest a jestli jejich listí opravdu nepatří do kompostu. Ořešáky řežeme vždy v období vegetace stejně jako peckoviny.


Nejvhodnější doba pro řez je v pozdním jaru až začátkem léta – konec května až červen ( červenec) . V létě lze řezat břízy i javory, které na jaře hodně sají mízu, dále pak kaštany a ořešáky , náchylné na klejotok. Z ovocných stromů pak hlavně . V létě pak přijde na řadu velice slabý průklest. Ořešáky neřežte příliš radikálně, odstraňujte křížící se výhony, napadené nebo odumřelé dřevo.


U ořešáku , morušovníku a kaštanovníku se průklest standardně neprovádí, pokud k tomu . TŘEŠEŇ, VLAŠSKÝ OŘEŠÁK. V případě ořešáků je taktéž ideálním časem pro řez kvetení, tedy období mezi pozdním jarem a začátkem června. Většina pěstitelů ovocných stromků usiluje o co největší úrody ovoce v daném roce.


Zkušení zahrádkáři však vědí, . Prosvětlovacím řezem ( průklestem ) se odstraňují nadbytečné, zahušťující partie koruny. Kaštanovník vysazujeme jako ořešák na větší vzdálenost. U odrůd plodících na krátkém dřevě stačí běžný průklest.


U slivoní a ořešáků neprovádíme radikální řez, pouze očistíme strom od suchých větví a větví, které se kříží. U broskvoní můžeme tvarovat .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky