pátek 9. června 2017

Saturejka koření

Saturejka je bylinka pocházející ze Středomoří. Jako koření se používá nať v čerstvé i sušené podobě. Je neodmyslitelnou součástí různých kořenících směsí.


Do luštěniny je oblíbená nejen pro svoje specifické aroma, ale i pro pozitvní účinky saturejky proti nadýmání. Má mírně pepřové aroma.

Velice často se používá do luštěnin, mletých mas, a také . Ve střední Evropě se prý. Je to klasické koření do všech fazolových pokrmů i jiných luštěnin. Dále je vhodná do salátů, majonéz, na pečené brambory, do nakládaných okurek a zeleniny, . Jak pomáhá saturejka zdraví. Proč se saturejce říká fazolová bylina. Recepty se saturejkou.


Egypťané jí dávali do nápojů lásky.

Používala se také ke zklidnění pokožky po vosím či včelím . V kuchyni ji využíváme jako doplňkové koření , je například součástí . Jméno vzala saturejka od od sexuálně neukojitelných Satyrů - a ne náhodou. Má totiž na někoho afrodisiakální účinky i při užití v kuchyni. To se však změnilo v . Svého času se toto koření řadilo mezi silná afrodiziaka, ale kromě toho má saturejka antibiotické i antimykotické účinky, skvěle ladí trávení a . Již Apicius uvádí v latinské kuchařské rukověti saturejku mezi kořením římských . To jsou jen některé z lidových názvů koření s mírně pálivou nahořklou chutí. A pokud vám první dva z nich připomínají . Je tedy příbuzná s mnoha vonnými bylinami používanými jako koření.


Kromě saturejky zahradní se dá v kuchyni použít i saturejka horská. Má tmavě zelené, kopinaté listy, sdružené do páru stojících proti sobě. Pamatujte na to, že je velmi aromatická, a méně je někdy více.


Pokud to se saturejkou přeženete, . Původ a popis saturejky. Satureja Montana), představuje oblíbené zelené koření s .

Má peprnou chuť a někdy se používá místo pepře. Druh koření , saturejka. A navíc je to nejen koření , ale také skvělá léčivka. Celá bylinka silně aromaticky voní.


Pochází z oblastí kolem Černého moře, východního . Abeceda koření : řeřicha a saturejka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky