středa 8. dubna 2020

Sušený podběl

Sušením se totiž příliš otevřené květy promění v chmýří bez účinných látek, dojde tak ke znehodnocení usušené byliny. Květ podbělu se sbírá často už od února . Sběr, sušení , uskladnění: Květy se sbírají časně zjara za suchého počasí a rychle se suší ve stínu nebo za umělého sušení při teplotách do °C. Jarní slunce probudilo k životu i květy podbělu.


Chcete-li je nasbírat, neváhejte.

Za chvíli se po nich slehne zem. Sběr je však jedna věc, sušení. Listy pak musíme sušit pouze při teplotě 35°C.


Při nedodržování těchto podmímek pro sušení ztratíme učinné látky byliny. Mnohé generace vzpomínají, že jej jako malé . Jdete si takhle klidně po cestě a říkáte si, že už je zase jaro a jak nám ty. Sbírání již poněkud dříve vykvetlých květů i při rychlém a účinném sušení.

Druh zboží, Doplněnk stravy. Latinský název, Flos farfarae. Pro léčebné účely se využívá sušený květ i sušené listy. Květy lze sbírat již během března a dubna za suchého . Urychluje hojení ran, listy působí mírně diureticky (močopudně). Sušený květ i list uvolňují při kašli hleny.


Podbeľ je jeden z prvých jarných poslov, tak si ho natrhajte a usušte. Poděl: Ukázka vůle k životu. Ze sušeného podbělu lze připravit čaj. Může se jednat o bylinnou směs či podběl samotný. Ať tak či tak, sušené byliny se vždy zalijí horkou vodou . Tinktury vyrobené ze sušených listů podbělu lékařského mohou být vnitřně . Můžeme jej i inhalovat, polévkovou lžíci sušené drogy zalijeme vroucí vodou, přes hlavu si . Tussilago farfara) Vytrvalá bylina z čeledi.


Z rostliny se dají využít také listy v čerstvé nebo sušené podobě, které se objeví po odkvětu.

Neměly by být příliš rozkvetlé, jinak se při sušení rozpadají. Suší se rychle, ve stínu, uměle do ºC. Ideální je umělé sušení při maximální teplotě 40°C, u listů pak snižte teplotu alespoň o pět stupňů, jinak se připravíte o užitečné těkavé látky.


Zahnědlé nebo odkvétající květy s chmýřím během sušení odstraňujeme. Dobře usušený květ si musí ponechat svou původní žlutou barvu. Listy sušte stejně jako květy, teplota při umělém sušení nesmí překročit °C.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky