pátek 12. července 2019

Čmelák žihadlo

Čmelák žihadlo

Podívejte se na vaše fota. Na rozdíl od včel však bodnutí pro ně neznamená smrt, nemají na žihadle . Dnes už fyzikové tajemství čmeláčího letu odhalili, a tak je jejich létání. V takovém případě se připravte na to, že čmeláci po použití žihadla neumírají a . Velmi populární se stal . Bodnutí není bolestivější než od vosy či včely a žihadlo stejně jako u vosy v . I čmelák použije žihadla jen v ohrožení, tedy je-li s ním nešetrně manipulováno.


Jed údajně není silný, nicméně případné píchnutí také zabolí a alergikovi může . Jakmile se na jaře oteplí, vynoří se odněkud velcí tlustí čmeláci , poletují. A o nějakém žihadlu není ani řeči. U nás žije řada druhů čmeláků , něco přes desítku. Asi nejčastější je čmelák zemní – Bombus terrestris.


Chovám též čmeláky , a kdo nedostal žihadlo od čmeláčí matky na jaře, neví, co je to bolest. Vosa a sršeň, to je brnkačka. U čmeláků mají žihadlo jen samičky, samci ho nemají. Ti mají místo žihadla pohlavní ústrojí. Tedy každý čmelák vás nebodne.


Matky a dělnice čmeláků jsou vybavené jedovatým žihadlem , stejně jako včely. Stejně jako včely, vosy nebo sršni mají i čmeláci žihadlo. Nemají totiž na žihadle zpětné . Chov čmeláků je snazší než chov včel . Reakce na čmeláčí bodnutí se může lišit případ od případu. Dodal, že všechny druhy čmeláků. Může mě čmelák kousnout?


Jen málo lidí ví, že čmeláci mají žihadlo a dokážou ho použít opakovaně stejně jako vosa. Tajemný život čmeláků (TV film). Tak konečně odpověď na věčnou otázku mého dětství: Má čmelák žihadlo ? Když je pokousaná, čmelák proniká kůží nepřítele, uvolní kapku jedu a odtáhne žihadlo zpět. Je zajímavé, že si lidé čmeláky oblíbili, idyž patří do stejné škatulky jako vosy, včely a sršně. Moc pěkný film o životě čmeláků ,v moji srdeční krajině se Štýrským.


Čmelák žihadlo

Ovšem čmelák patří do stejné čeledi včelovitých (Apidae) jako třeba včely, vosy a sršně. Má tedy i žíhadlo (kromě trubců). Dostala jsem žihadlo ,“ vzlykla jsem a cítila, jak mi tečou po bradě a vpíjí se do šatů. Setřásla jsem čmeláka a sledovala, jak dopadl do .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky