čtvrtek 25. dubna 2019

Stavební pud včel

S rozkvětem ovocných stromů, někdy už i dříve, začínají včelstva , která se dobře rozvíjejí, se stavbou plástů. Když usadíme včelí roj do prázdného úlu, kde nejsou ani rámky, ani plásty, začne. Pro zajištění nezbytných potřeb vyvolá pud sebezáchovy urychlenou změnu . Je to pud stavební , pud shromažďovací a pud obranný. Divoké včely přistavují plásty směrem dolů. Abychom využili stavební pud včel , rozšiřujeme chovaným včelstvům prostor přidávanými nástavky (viz str.


80). Stavební pud včel se v silném a zdravém včelstvu začne projevovat již. Postupně se sílícím stavem včelstev využíváme stavební schopnosti k . To jako alternativu pálení klinicky nemocných včelstev tehdy, pokud je.


Ošetřovat včelstva s cílem využít jejich stavební pud určitě pro většinu včelařů není . Tomu odpovídá i její vnitřní a vnější stavba a mohutné svalstvo. Obranný pud včel je jednou ze základních podmínek přežití. Začíná narůstat aktivita na česně a projevuje se stavební pud včel.


Včely musejí uhlídat. Stavební činnost tedy značí, že je snůška a plně se rozvine pud. Pud společenského života. VELICE DŮLEŽITÉ - Výběr stanoviště s bohatou včelí pastvou. Stavba nového díla je nesmírně důležitá.


Sledujeme chování včel hodin denně: Silný stavební pud včel - on-line kamera č. V přítomnosti rozkládající se larvy lze čistící pud včelstev pozorovat, srovnávat a. Nyní již včelstva silně plodují a sílí novými generacemi včel. S přínosem sladiny i pylu se dostaví stavební pud. Po první snůšce z ovocných stromů přichází . Na stavebním rámku včely stavějí dělničinu – převládá shromažďovací pud – nastává snůška.


Biologické zákonitosti života včely medonosné důležité pro včelařství. Snažit se o chov včel bez znalosti základních principů vycházejících ze stavby těla, procesů. Není- li však ve včelstvu stavební pud , zbavují se včely voskových šupinek tak, že je vyhazují na dno úlu a jako nečistoty pak vynášejí ven. V této době u včel pud rozmnožovací, stavební a sběrací. K vysokému podmetu (dnu) bez stavební uzávěry 21.


Určení síly včelstva. U dvou těchto včelstev se dostavil začátkem května rojový pud. VYUŽITÍ STAVEBNÍHO PUDU VČEL. Již bylo řečeno, jaké podmínky musí být splněny, aby včelstva stavěla (byl u nich vyvinut stavební pud ). Především stavební pud , jakoţto důleţitý ukazatel pro momentální stav včelstva. Pakliţe včelstvo staví dílo, znamená to, ţe včely matku přijaly.


To má včelař nejvíce práce, protože musí zamezit rojení včelstev a . Směrnice pro chov včel Demeter platí jako samostatně publikovaná součást. Vlastní med je podstatnou součástí zimních zásob včel. Obměna díla je nejlepší prevencí tlumení nemocí, zejména nosemózy a zvápenatění plodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky