pátek 29. listopadu 2019

Petrželová nať pěstování

Voňavou nať lze sklízet po celý rok. Petrželku na zimu pěstujeme na chráněném jižním stanovišti. Petržel povzbuzuje chuť k jídlu, zlepšuje funkci žláz s vnitřní sekrecí. Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen. Takhle vyrostla petrželová nať ze skrojku kořene za deset dní.


Praktické tipy, jak začít s pěstováním bylinek a zeleniny na balkoně. Proč a jak pomáhá petrželová nať zdraví. Nať je důležitá pro dobrý stav pokožky, nehtů a vlasů. Listy je možné sušit. Dobře se skladuje ve sklepě v bedně s pískem.


Jak již bylo zmíněno, petržel můžeme pěstovat kořenovou a naťovou. Kořeny je vhodné i zamrazit. Až má nať výšku okolo deseti centimetrů, se zaléváním můžeme přestat . Pěstovat můžete Petržel naťovou, kadeřavou, kořenovou.


Nať intenzivně obrůstá, proto lze sklizeň opakovat po - týdnech. Kdy sklízet a jak uchovat. Atraktivita: list, vůně, snadné pěstování , k sušení. Použití: Petržel kadeřavá se používá k dochucení polévek a salátů. Konzumuje se čerstvá, dá se sušit i zmrazit.


Pro kuchyňské účely se doporučuje nať rychlit za pomoci ponoření vrcholků kořene do teplé vody, když zásobní látky v kořeni jsou dostačující pro růst nati. Rané odrůdy mající význam pro pěstování v zahrádkách, se vysévají již na podzim (říjen až listopad), . Petržel s hladkými listy ( petrželová nať kořenové zeleniny) je ještě aromatičtější a oceníte. Letos jsem ale pěstovala petrželku ve dvou fázích. Petržel zužitkujete celou, bílý šťavnatý kořen je nutný do polévek i omáček, kterým dává neopakovatelný šmak. Optimální pH pro pěstování petržele na nať je v minerální půdě a v organické půdě.


Petržel pěstovaná pro zelenou nať má krátký vegetační cyklus. Podobně jako petržel můžete pěstovat celerovou nať. Odkrojte vršek bulvy a vložte do mělké misky s vodou. Na světlém místě brzy vyraší lístky . Aromatická odrůda vhodná pro celoroční pěstování n azahradě.


Má velké zelené listy, které se báječně hodí pro dochucení polévek. Milujeme jak kořen, tak vnější zelenou nať a málokdo ví, že i takto obyčejná zelenina má mnoho příznivých účinků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky