úterý 29. října 2019

Skvrny na listech vinné révy

Svetle fleky na listech vinne revy. Zdravím do diskuse, jsem před otázkou jestli nemám preventivně postříkat révu . Skvrny se zvětšují a postupně nekrotizují. Onemocnění se šíří za vlhka a optimální teploty okolo 23°C.


Na bazálních listech se na jaře projevuje černými skvrnami.

Pokud se nám objeví na listech bílé odrůdy vinné révy žluté a na modrých odrůdách červené skvrny , pak vězme, že nám naši vinici napadla . Listy napadené v pozdním období mají typicky nekrotizovaná pletiva, což se projevuje rezavými skvrnami na listech (viz. úvodní fotografie). V anglické literatuře se toto poškození označuje jako „ . Houba napadá listy , hrozny, letorosty i dřevní části. Na listech vznikají tmavěhnědé až černé nekrotické skvrny. Kalendář pro vinaře - duben, Podzimní řez vinné révy , Kalendář pro vinaře - červenec, Vinná réva - množení,.


Projevuje se žlutozelenými, oválnými skvrnami na svrchní straně listů , které později na rubu provází bílá plíseň. Napadené listy usychají a .

Prosychající a odumřelé pletivo skvrn někdy vypadává. Dochází též k předčasnému opadu listů. Na kořenech bývají hnědavé skvrny propadávající hnilobě. Příznaky: Červená spála révy se objevuje nejdříve na bazálních, nejstarších listech ve formě nažloutlých skvrn , v nichž zůstává zachována velmi výrazná . Plíseň révová je jednou z nejvýznamnějších chorob révy vinné. Její příznaky jsou olejovité, žlutozelené skvrny na povrchu a bělavý spodek listu.


Druhy a odrůdy vinné révy. Dobrý den, rád bych si u vás zakoupil stolní odrůdu révy, ale nevím jakou. Mezi zaschlým středem a zdravým pletivem zůstává stale specificky zabarvené pletivo. Silně napadené listy.


U dešťových infekcí se tvoří větší skvrny , které se nacházejí většinou na okrajích listů v místech koncentrace vodních kapek, a jsou vždy ohraničené žilnatinou. Příznaky choroby u révy vinné můžeme najít na listech , hroznech i letorostech. U bílých odrůd jsou na listech nepravidelné, výrazně žluté skvrny , u modrých . Nejvíc dusíku potřebuje réva vinná od fenofází před květem do začátku tvorby bobulí. Na napadených listech jsou matné, jemně stříbřité skvrny.


Už při těchto příznacích je nutné provést ochranu.

Následně se v místě skvrn může objevovat šedobílý . Choroba napadá i hrozny, kdy . Existuje poměrně málo . Na poškozených listech jsou v procházejícím světle zřetelné rozptýlené světlejší skvrny s hvězdicovitě staženými žilkami. Kromě toho jsou listy. Na rubu listů jsou skvrny bílé, je to bělavý povlak sporangioforů a sporangií, tyto bílé. Jedná se o mimořádně škodlivé onemocnění révy vinné.


Postupně se kolem nich tvoří povlak šedobílého mycélia. V některých lokalitách totiž vinice hoří, čímž pěstitelé vinné révy označují nemoc peronosporu (plíseň, která způsobuje skvrny na listech ), .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky