čtvrtek 11. května 2017

Durancie slivovice

Stará odrůda, která se odedávna využívá právě pro pálení. Tvoří vyšší rozložité koruny, vyniká vysokými a pravidelnými sklizněmi. Durancie je kulatá švestka, která „nejde od kostky“.


Teče z ní více slivovice. Jde o švestku, která jde obvykle špatně od pecky.

Slivovice při správném založení kvasu je z ní vynikající. Pokud s ní máte takovýto záměr, klidně si jí vysaďte. Ne však do mrazové kotliny.


Pro svůj vysoký obsah cukru a příjemné aroma je s velkou oblibou využívána k výrobě slivovice , ale také povidel. Hodí se i pro přímý konzum. Za optimální množství slivovice vypálené z metráku kvasu považuje . Ta z trnek je jemná s charakteristickou chutí a vůní s objemem alkoholu.

Ovocný destilát vyrobený z durancie má . Stopka by do kvasu vložila hořkost. Aromaticky i chuťově je příjemně nasládlá po sušených . Chtěli bychom, aby tato slivovice byla takovou malou vzácností. Tuto odrůdu zná každý, kdo ví, jak chutná pořádná pravá slivovice , protože tato odrůda se pěstuje za tímto účelem. Tak nás potěšilo druhé místo.


Jan Kolařík – Dubňany. To, co teď pijeme, je jeden z prvních ročníků naší slivovice , zároveň ale poslední ročník durancie. Nechtěli jsme mít nespolehlivé stromy a všechnu jsme ji vyťali. Místní košt slivovice nabídl své třiačtyřicáté pokračování. Návštěvníci mohli ochutnat více než dvě stovky vzorků.


Největší zastoupení zde měly . To pak nebyla žádná slivovice ! A jak by to potom vypadalo na letošních hluckých Dolňáckých slavnostech? Bez dobré slivovice se snad jízda králů ani . V obchodech se prodává také tzv.

Pálení probíhá v palírně Rudolf . Po předchozích úspěšných ročnících Vás zveme na. Dnes je moderním projevem slivovice aroma povidel s tóny marcipánu. Zralý kvas je velmi .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky