čtvrtek 4. června 2020

Řízkování levandule

Lépe koření řízky z mladších rostlin a rostlin množených řízkováním. Kdy řízkovat levanduli ? Vzhledem k tomu, že péče o řízky vyžaduje zvýšenou . Tím je péče o levanduli hotova. Rostlina takhle vydrží až do jara.

Na množení levandule můžeme použít způsoby: levandulová semena, řízkování levandule a hřížení levandule. Tato rostlina není náročná na . S našimi řízky , o kterých chci mluvit, to není jako s těmi na talíři. Jedná se způsob množení (nejen) levandulí , který preferujeme. Teď v létě si můžete levanduli namnožit řízkováním z jednoletých výhonů.


Z nevykvetlých stonků odeberte ostrými nůžkami těsně pod listem 8 . Voňavá levandule : Jak ji vybrat, pěstovat a množit. Při řízkování odebíráme řízky nejlépe z malých rostlin, když obrůstají a nekvetou.

Levanduli můžeme pěstovat na balkóně, zahradě i skalce. Již léta pěstuji levanduli kvůli její krásné barvě a vůni. Z dospělé rostliny se ostříhají řízky v místě, kde je levandule dostatečně ohebná, ale zároveň dřevnatá.


Abyste podpořili tvorbu kořenů, . Květináč, do kterého levanduli přesazujete, vyberte o dost větší, abyste měli prostor k množení. Lavandula angustifolia Mill. Zvládne mrazy, ale můžete ji na zimu přikrýt chvojím. Z jara nebo v létě z dospělé rostliny nastříháme řízky.


Letorosty je třeba stříhat tak, . Pokud levandule vyséváme, je potřeba začít brzy na jaře. Stříháme v místě, kde je . V březnu řízkujeme např. Levandule množíme vegetativně ( řízkováním ) nebo výsevem. Poradíte mám namnoženou levanduli dle návodu z počátku to vypadalo dobře, jenže jak topíme tak i přes časté zalévání . Při pěstování levandule ze semínek nebo i při množení řízky či hřížením rostlinky kvetou až v příštím roce po vysazení na záhon.


Zeminu udržujeme vlhkou.

V červenci, když dokvétají levandule , je vhodné je. Kultivary se ve velkovýrobě množí vegetativně, řízkováním. Protože mi došly sazenice, tak jsem se pustila do řízkování.


Letos jsem si pořídila i stimulátor zakořeňování , ale jde to i . Termín pro řízkování levandule. Vůbec nejběžnější metodou vegetativního množení okrasných i pokojových rostlin je řízkování. Obvykle na jaře či v raném létě se z rostlin . Vlastimil Šindelář představí méně známý druh levandule , levanduli kostnatou.


Není mrazuvzdorná, ale sušená ve skříni stoprocentně odradí . Sazenice ponecháme v pařeništi až do podzimní výsadby. K rychlejšímu zakořeňování levandule lze použít růstových regulátorů. Množení řízkováním z .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky